Elokuvan synty

Tämän elokuvan käsikirjoituksen synnytti ja kypsytti Kyllikki Salon elämänvarrella kirjoittamat pöytälaatikkosävellykset sanoituksineen käsikirjoituksen saadessa raaminsa keväällä 2015. Kun kuvaukset etenivät, Sysien syleilyn harrastajanäyttelijäkaartin sekä musiikin tekemiseen osallistuvien määrän kasvaessa monta palapelin palasta löysivät toisensa.

Elokuvan ohjaajan Jarmo Salon kaksikymmenvuotinen harrastajateatterinäytteleminen kangasalalaisessa Ramppi-teatterissa, teatterin tekemisen taustatyö, opinnot, tekninen harrastuneisuus ja luovuus sai siivet tämän elokuvan tekemisessä.

Elokuvan aivot on ollut Jarmo ja sydän Kyllikki. Loppukeväästä 2016 Jarmon keskittyessä elämänsä kesäteatterirooliin Arnena Aulis Aarnion käsikirjoittamassa Ilmonien arvoitus -näytelmässä, elokuvan teko jatkui.

Yhden kameran tekniikalla elokuvaa kuvattiin syksystä 2015 alkaen, ja kesällä 2016 kuvaukset olivat loppuvaiheessaan. Elokuvan budjetti on pysyi alle 10000 eurossa kuvaustekniikan nielaistessa siitä suurimman osan.

Elokuva rahoitettiin omista kukkaroista, käytössä ei siis ole ollut avustuksia eikä muita rahoituksia. Siitäkin summasta suuri osa hyödynnetään edelleen tulevissa kuvausprojekteissa kameran, valojen ja mikrofonien muodossa.

Kuvausporukassa kuvaussihteeri mukaan lukien oli parhaimmillaan 4 henkeä Jarmon opiskelukavereiden Hannan ja Laurin osallistuessa elokuvan tekoon. Kun kuvausporukka oli ajoittain laskettavissa yhdellä sormella, näyttelijöiden avuliaat kädet olivat paikallaan.

Puvustukset olivat kotikutoisia ullakkoviritelmiä ja ystävälliset paikalliset lainasivat meille tilojaan kuvauspaikoiksi. Kovia sanoja olivat 'tavallinen' ja 'rähjäinen'.